Stereofotografie


Stereo fotografie is een hele leuke zijtak van de fotografie waarbij je afbeeldingen kan maken die je met een stereokijker het idee geven weer helemaal in de omgeving waar de foto gemaakt is te zijn. In principe hoeft dit niet veel te kosten en kan je met 1 camera al sterefoto's maken. het is dan wel noodzakelijk twee foto's te maken waarbij de camera ongeveer 10 cm. verschoven moet worden. Daarna moeten de foto's nog gemonteerd worden.

Saint André de Majencoules

Uitzicht over Zurich

Entreveaux (Frankrijk)Na een aantal jaren met 1 camera experimenteren, ben ik zelf een digitale camera gaan bouwen door 2 camera's te combineren. Probleem hierbij is dat je wilt dat de sluiters van 2 camera precies gelijk afgaan. Met de hand synchroniseren lukt dan niet, zeker niet bij bewegende beelden (lopende mensen, vlaggen, vliegende vogels). Om niet zelf de camera's op te gaan maken en te gaan solderen heb ik gekozen voor een camera hack voor de Canon camera's. Met deze gratis software is het mogelijk om zonder de camera te slopen deze te bedienen via de USB poort. Zo heb ik twee camera's aan elkaar gekoppeld.
Voor de software gebruik ik meestal het programma StereoMaker, dat u gratis kunt downloaden op de site. Dit programma optimaliseert een stereopaar en heeft daarnaast ook diverse mogelijkheden om een en ander in batch bewerking te doen. Zo is het mogelijk om met 1 kamera twee opnames te maken en die met behulp van dit programma simpel te monteren.